onsdag 18. juli 2012

Her er reisekjendisenes sommerfavoritter i Norge

SOMMER I NORD: NRK-programleder Nina Stensrud Martin (39) har både sommerhus og slekt på Vega, som står på UNESCOs liste over verdensarven. Foto:Du trenger ikke dra utenlands for å finne flotte sommersteder. 

Vi har snakket med syv kjente fjes og navn som alle sitter på kunnskap innenfor de tre grunnstolpene i den norske sommertilværelsen: vær, reise og mat. Noen har reist land og strand på TV-skjermen, flere har spist seg gjennom samtlige fylker. Andre sender sydenglade nordmenn til varmere strøk.

Her er reiseekspertenes beste sommerperler:

- Naturen er helt ko-ko

Programleder i «Reiseradioen», NINA STENSRUD MARTIN (39), skjønner ikke hvorfor folk valfarter til det overbefolkede Sørlandet. Hun liker seg best i nord.

- Når det først er pent vær, er Helgelandskysten det vakreste stedet i hele verden. Så fort du passerer Trøndelag blir jo naturen helt ko-ko. Dessuten har du både havfiske, laksefiske, ørretfiske, sier Stensrud Martin, som har både sommerhus og slekt på Vega.

Hun tror repetisjon er viktig for å komme i feriemodus:

- Derfor skal jeg padle kajakk, fiske i midnattssol og spise torsk med gammel slekt.
- Vil helst svette og slite

Reiselivsdirektør PER-ARNE TUFTIN (52) i Innovasjon Norge vil ha flere nordmenn til å feriere i hjemlandet. Selv trives han best i skogen.

- Min beste sommerperle må være å svette og slite litt på off-road-sykkelen. Da kommer jeg ut i naturen, samtidig som jeg får brukt kroppen. Dessuten er det helt stille og fredelig, så du kan virkelig slappe av, sier direktøren.

Blant landets mer kjente perler anbefaler han Trollstigen.

- Turen over fjellet og ned Gudbrandsjuvet er helt fantastisk. Der får du virkelig oppleve Norge fra sin beste side, sier Tuftin.
- Alt jeg søker etter

KRISTIN KROHN DEVOLD (50), generalsekretær i Den Norske Turistforening, drømmer seg stadig tilbake til gamle barndomsminner. De finner hun i den lille bygda Norddal i Møre og Romsdal.

- Med de flotte Tafjordfjellene og rett ut til den innerste delen av Geirangerfjorden er det en fantastisk perle! Der kan du padle, vindsurfe, gå på topptur, plaske i fjorden og plukke markjordbær. Stedet har alt jeg søker etter: Vann, fjell, brune hus og grønne marker. Dessuten er det få som kjenner til denne bortgjemte perlen, så det er god plass, sier Devold.

- Et stort prospektkort
Værpresentatør ELI KARI GJENGEDAL (41) trosser regn og vind og utpeker Sogn og Fjordane til landets sommerperle.

- Med dype daler, trange fjorder og ville fjell, er dette fylket et eneste stort prospektkort. Når huldra plutselig dukker opp bak fossen ved Flåmsbanen i Aurland, er det som å komme til en annen planet, sier Gjengedal som selv har et gårdsbruk på Leikanger.

Hun innrømmer likevel at fylket ikke har det mest stabile været.

- Hehe, det regner mye på Vestlandet, så når solen først stråler på himmelen er det en eneste stor bonus.
- En lise for sjelen!

Om sommeren sender han folk til syden, men selv liker administrerende direktør i Ving, CHRISTIAN GRØNLI (47), seg best på toppen av Rogaland.

- Vassdalseggi er helt klart min sommerfavoritt! sier direktøren som har som hobby å besøke den høyeste toppen i hvert fylke.

- En vakker sommerdag der oppe er uten tvil en lise for sjelen. Etter å ha kronglet meg fra Haukeliseter og oppover, forbi både elver og steinurer, ble jeg møtt av en helt fantastisk utsikt på toppen. Det var en meget positiv overraskelse som ga mersmak.

Borte bra, men ...

Kjendiskokken ARNE BRIMI (54) har reist land og strand med «Gutta på tur». Men Norges sommerperle finner han i sin egen hjemkommune:

- Flottere enn Jotunheimen blir det ikke! Der har du alt fra høye topper og flotte breer til dype daler og fine vann. Det er helt unikt. Det er nå Jotunheimen byr mest på seg selv - og det er også nå fjellheimen er mest tilgjengelig for folk flest. Dessuten har mange av bygdene der en god tradisjon for å ivareta de som kommer på besøk, sier Brimi og legger til:

- Selv reiser jeg ikke noe annet sted sommertid!
- Dra heller til Tjøme

Kokk og matskribent ANDREAS VIESTAD (39) vil helst ikke dele sin sommerperle.

- Jeg vet faktisk ikke om jeg tør å tipse om hvor fantastisk det er i Farsund og det beltet mellom Lindenes og Lista? Der har du et fantastisk kulturlandskap med noen av Norges beste strender, samtidig som skjærgården er både trolsk og betagende. Hvis alle får vite at det er det mest fruktbare området i Norge, med den vakreste skjærgården og de hyggeligste folkene - så er det ingenting som vil stoppe dem, sier Viestad og legger til:

- Jeg anbefaler alle å dra til Tjøme eller noe!

Hentet fra: vg.no
Advokat Odd Kalsnes